Nyelv

Milyen szintű angol nyelvtudást várnak el az álláskeresőktől?

A folyékony angol nyelvtudás elengedhetetlen. Könnyedén le kell fednie bármilyen informatikai témát, beleértve azokat is, amelyekben nem jártas.
Például, ha Frontendre specializálódott, próbálja meg elmagyarázni, mi az a BEM (Block Element Modifier pattern), vagy mi a
a különbség a statikus, abszolút és relatív pozicionálás között a CSS-ben, vagy magyarázza el egy nem fejlesztőnek, hogyan működnek a Promises-ek.

Jó ötlet előre megtanulni németül?

Igen, egy bizonyos szintig. Az A1-es nyelvtudás nagyon hasznos lenne az elején, bár nem kötelező, és német nyelv nélkül is meg lehet élni. A felsőfokú végzettségű németek többnyire szívesen beszélnek angolul, így a mindennapi életben is lehet boldogulni.

Meg tudok élni német nyelvtudás nélkül?

Igen, de elsőre nehéz lesz, különösen a Bürgeramtban (nagy valószínűséggel) vagy az Ausländerbehörde-ben (kevésbé valószínű).
A Hausmeistered (a házmester németül házmester) is valószínűleg csak németül fog beszélni.
Egyes intézményekben kötelező németül beszélni, még akkor is, ha az illető tud angolul.
A legtöbb helyen azonban képes leszel angolul társalogni.

Lakás

Nehéz nem németeknek lakást bérelni?

Ugyanazok a szabályok vonatkoznak a németekre és az érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező nem németekre.
A főbérbeadó általában nem sokat törődik azzal, hogy honnan jöttél, de valószínűleg érdekli a jelenlegi fizetési szinted.
Hasznos, ha csak a szerződésedet mutatod be, és mindenképpen hangsúlyozod, hogy hosszabb ideig fogsz Németországban maradni.
Német bankszámla nélkül lehetetlen bármit is tisztességesen bérelni. Az első bérjegyzék a bankszámlakivonattal együtt szintén segítene.
Általában 2-3 hónapba telik, mire találsz egy jó lakást, mert nagy a kereslet a lakások iránt és az árak emelkednek. Ezért gyakran vannak gyengébb minőségű vagy túlárazott helyek, vagy 20+ jelentkező van egy lakásra.

Mikhail Davydov: Azelőtt AirBnB-n béreltem lakást.
2 hónapig.

Artem Sapegin: A sajátomat 1,5 hónap alatt találtam meg, de van két kutyám, ami sokkal bonyolultabbá teszi a dolgot. Vannak olyan cégek, mint a Berlinovo vagy a Central Home, ahol regisztráció és bankszámla nélkül lehet lakást bérelni. Ott regisztrálhatsz és addig lakhatsz, ameddig akarsz (de valószínűleg nem akarsz).

Max Shirshin Én 2 hónap alatt találtam meg az enyémet. Ami segített, hogy hajlandó voltam külön díjat (Provision) fizetni egy ingatlanügynöknek. Előtte egy Gasthaus-tól béreltem bútorozott lakást (olyan, mint egy szálloda, de csak alapszolgáltatás és otthonos belső tér).

Mennyire drágák a lakások?

2015 májusától a lakások hideg árai (fűtés és extra szolgáltatások nélkül) a következők:

  • 1 ágyas szoba - 450-650 euró (nagy kereslet esetén).
  • 2 ágyas szobák - 850-1000 euró
  • 3 ágyas szobák - 1000-1200 euró

Általánosságban elmondható, hogy vannak több és kevésbé drága városok. A 2016-os állapot szerint a legmagasabb bérleti díjakkal rendelkező városok a következők:

  • München: 15,48 €/m²
  • Frankfurt: 12,68 €/m²
  • Stuttgart: 12,34 €/m²

Mindenképpen tervezzen előre, ha ezekben a városokban szeretne szobát találni. Nézze meg a teljes listát a Statista oldalon

Pontosabb árakért kérjük, nézze meg valamelyik helyi ingatlanos honlapot:

Hogyan találok lakást?

Az ingatlanos weboldalakon (lásd fent) található ajánlatok többsége ügynököktől származik. Az ügynökök a legjobb ár/minőség arányú lakásokat kínálják Önnek, de a havi nettó bérleti díj (bérleti díj egyéb költségek, például fűtés nélkül) 119-238%-ába (inkább az utóbbi) kerül. Olyan ügynököt találni, aki valóban segít lakást találni, nagyon valószínűtlen, mivel a lakások iránti kereslet nagyon nagy, és ők többnyire azzal keresik a pénzüket, hogy lakásokat tesznek fel az ingatlanos honlapokra.

Mikhail Davydov: Az ingatlanscout24-en próbáltam lakást találni, az összes nem ügynöki ajánlat nagyon rossz minőségű volt. Az összes ügynöki lakás nagyon szép volt.

Max Shirshin: Úgy döntöttem, hogy kihagyom az összes nem ügynöki ajánlatot, miután kb. 30 emberből álló sorban kellett állnom - csak azért, hogy megnézzek egy lakást, és lehetőségem legyen az összes papírt benyújtani.

Találhatok egy állandó, teljesen berendezett lakást?

Általában minden állandó lakás üres: nincsenek bútorok, csak fehér falak, többnyire csak villanykörték.
A konyhabútor esélye kb. 50:50, akkor a konyhát meg kell vásárolni, vagy kauciót kell letenni.
A fürdő mindig teljesen felszerelt.
A teljesen berendezett lakás bérlése túl drága lehet a bérleti díj vagy a kaució szempontjából.

Mikhail Davydov: Az egyik teljesen berendezett ajánlatban 5000 euró kaució volt.
Konyhás lakást kerestem, mert abban az esetben, ha új helyre költözik,
könnyebb mindent elszállítani, kivéve a konyhai dolgokat. Általában minden új lakásban van konyhabútor.

Mi a különbség a hideg és a meleg bérleti díj között?

  • A hideg ár (Kaltmiete) csak a "falak" árát tartalmazza.
  • A meleg ár (Warmmiete) a Kaltmiete plusz a szolgáltatások: víz, fűtés, szemétfelhasználás stb. további díja. Minden díj statisztikailag kerül kiszámításra. Mindenképpen kérje a Warmmiete-t, mivel a fűtési költségek a szigeteléstől és a fűtési technológiától függően nagymértékben eltérhetnek.

A bérleti év végén vagy félévente egyszer kap egy számítási papírt a víz- és fűtési kiadásokról. Tehát ekkor már a szolgáltatások tényleges árát fogja tudni. Ha túllépte a statisztikailag kiszámított értékeket, akkor a különbözetet ki kell fizetnie, és a havi díja ennek megfelelően módosul. A villanyáramot külön kell fizetni.

Mikhail Davydov: Ha az év végén 500-1000 euró többletet fizet, az rendben van. A Kaltmiete és Warmmiete közötti kis különbség azt jelenti, hogy egy ideig nem lakott ott senki. Tehát a 70 euró különbség túl kevés, a valós értékek 200 euró körül vannak, a lakás négyzetméterétől függően. Legyenek tisztában vele.

Van kaució egy apartmanért?

A legtöbb helyen kauciót (Kaution) kell átutalni egy semleges bankszámlára (Mietkautionskonto).
Egyes esetekben a főbérbeadó vagy a bérbeadó cég inkább a saját számláját preferálja, de nem köteles erre kötelezni.
Ha semleges számlán van, a bérbeadó nehezebben fér hozzá, és nem használhatja fel személyes kiadásaira.
Ön vagy belemegy a játékba, és reméli, hogy nem lesz vita, vagy ragaszkodik a semleges számlához.
A Kaution akár a hidegbérleti díj háromszorosa is lehet.
A kiegészítő kaució szintén gyakori, de a bérbeadó számára jogellenes.
Ahelyett, hogy átutalná a kauciót, vásárolhat kaucióbiztosítást (Kautionsversicherung), és évente ~100-150 eurót fizethet, és több ezer euró készpénzt takaríthat meg. Lásd Kautionskasse

Melyik internetszolgáltató a legjobb?

Németországban rengeteg nemzeti/regionális internetszolgáltató van.
A csatlakozási sebességek is nagyon eltérőek a helytől függően (jobb a városokban > 16 Mbps, elviselhetetlenül lassú vidéken < 3 Mbps).
Mindig ellenőrizze az internetszolgáltató weboldalán az internetsebességet, mielőtt előfizet, mivel a meghirdetett sebesség a maximális, nem pedig a tényleges sebesség.
A törvény szerint az internetszolgáltató köteles az ígért sebesség legalább 50%-át biztosítani, ezért kérjük, vegye figyelembe, hogy a kapcsolat lassabb is lehet (~10% esély).

Kapcsolattípusok:

  • DSL vagy vezetékes telefon:
    lassú, megbízható, drága
    ~16 Mbps 25€-ért
    (Telekom, 1&1, Vodafone, O2, és mások)
  • Kábel:
    gyors, megbízhatatlan, olcsó
    ~50 Mbps ~35€-ért
    (Unitymedia, Kabel Deutschland, TeleColumbus)
  • UMTS/HSDPA és LTE:
    gyors lehet a városokban, megbízhatatlan, drága
    változó sebességek 3GB-ra korlátozva ~8€-tól
    (a legtöbb fenti és mobilszolgáltató, nézze meg a mobilcomot)

Apróságok:

  • Néhány internetszolgáltató korlátozza a kapcsolatot, ha eléri a napi több gigabájtot.
  • A forgalom alakítását különösen a fájlmegosztás esetén alkalmazzák.
  • Németországban a fájlmegosztást / torrentezést a szórakoztatóipari cégek erősen ellenőrzik, és ügyvédi levélre számíthatsz, ha rajtakapnak.
  • A legtöbb szerződés együtt jár a telefonnal (vezetékes telefon), a kábelszolgáltatók esetében a magántévével, és néha a mobiltelefon-szerződésekkel (válasszon olcsóbbat, ha nincs rá szüksége).
  • A kábelszolgáltatók nagy kapcsolati sebességgel csalogatnak, kétéves szerződésekkel, de megbízhatatlan hálózatokkal (csomagvesztés és időnként lassabb sebesség).
  • Rendeljen az interneten, az üzletek és a forródrótok alkalmazottai bónuszt kapnak, ha aláírja, és így összeférhetetlenségi helyzetbe kerülnek.
  • Ön felel a kapcsolatáért, ami azt jelenti, hogy bajba kerülhet mindenért, amit valaki tesz, miközben a WLAN-jára csatlakozik. (lásd Störerhaftung)
  • A szerződések általában legalább 12 hónapos vagy hosszabb időtartamúak, de átvihetők új lakásokra.
  • Amennyiben elköltözik a szolgáltató szolgáltatási területéről, a szerződést bármikor felmondhatja a hónap végéig. (lásd DSL Sonderkündigungsrecht)

A Wikipédiának van egy jó szócikke a Internet Németországban témában.

Mikhail Davydov: Mindezek a kapcsolatok nagyjából a házától függnek. Ha régi és nem újították fel - pech. Valószínűleg ADSL-en keresztül lassú internetkapcsolata lesz (akár 6 Mbps is lehet). Minden új épületben a legtöbb esetben kábeles kapcsolat és akár 400 Mbps sávszélesség is van. Egyes esetekben csak 1 internetszolgáltató szolgálja ki a házát. A szerződés és a tényleges internetkapcsolat megszerzése egy másik történet... Minden nagy nevű cég, mint a T-Mobile és az O2 rendkívül lassú. Ezeknél a srácoknál a szerződéskötés után minimum 1 hónapra készülj fel internet nélkül. A Kabel Deutschland, a Telecolumbus és más kisebb szolgáltatók nagyon rugalmasak, így csak egy modemet szállítanak a lakásodra, amit te magad csatlakoztathatsz, és már 3 nappal a szerződéskötés után van interneted! Az enyémet egy héten belül kiszállították.

Phil Plückthun: Ha a kábeles internetkapcsolat mellett dönt, a legtöbb régebbi épületben szakemberre lesz szükség, aki átjön.
Az internetszolgáltatók sok épületet lefednek Berlinben, de ellenőrizze a honlapjukon a biztosított sebességeket, és hogy a lakás az internetszolgáltató szolgáltatási területén található-e, mielőtt csak úgy nekilátna és bérelne egy lakást.
A TeleColumbus jó hálózati sebességgel és tisztességes megbízhatósággal rendelkezik. Néha újra kell indítani a modemet, és hetente legalább egyszer a kapcsolat instabillá válik, vagy akár 1-2 órára elérhetetlenné válik.
A TeleColumbus legalább 12 hónapos szerződéseket kínál. Ha lakásba költözöl, segítenek az ottani beállításban is.
Ha más országba költözik (vagy általában olyan helyre, ahol a szolgáltatásuk nem elérhető), törvény kötelezi őket arra, hogy lehetővé tegyék a szerződés idő előtti felmondását.
A Deutsche Telekom egyébként a borzalmas ügyfélszolgálatáról ismert.

Ingázás

Mennyi időbe telik eljutni otthonról az irodába?

A B zónából az A zónába, vagy az A zónán keresztül általában 30 perc vagy kevesebb.
A kerékpározás sok esetben gyorsabb lehet, ez egy kényelmes és rendkívül népszerű közlekedési eszköz Berlinben és más német városokban.
A Google Maps általában megmutatja a leggyorsabb útvonalakat, beleértve a tömegközlekedést is.

Általános témák

Miért jobb Németország, mint más országok?

Németországban erős a gazdaság és a szociális biztonság. Az ország nemcsak a lakosok gondolkodásmódjában, hanem számos támogató törvény révén is erős marad a társadalmi egyenlőtlenségekkel szemben.

  • Munkanélküliségi biztosítás és állami munkaközvetítők (SGB II és III).
  • Kötelező állami vagy magán egészségbiztosítás (SGB V).
  • Öregségi, özvegyi/özvegyi, árvasági és rokkantsági nyugdíjbiztosítás (SGB VI).
  • rokkantsági biztosítás (SGB VII és IX)
  • Gyermektartásdíj (SGB VIII)
  • Szociális ellátás (SGB XI)

Bővebben:

Mikhail Davydov: Társadalombiztosítás, stabil gazdaság, törődik a környezettel, könnyen el lehet jutni Európa bármely pontjára.

Max Shirshin: Mindaz, amit Mikhail mondott, plusz a német egy nagyon szép nyelv, nem olyan nehéz megtanulni, és az országon kívül is hasznos.

Költözés

Mik a fő nehézségek az áttelepüléssel kapcsolatban?

Mikhail Davydov: A távmunkahely megtalálása mellett összegyűjteni, lefordíttatni az összes szükséges papírt.

Artem Sapegin: A kékkártyához diplomára is szükség van. Vagy 5 év tapasztalat a nemzeti munkavállalási engedélyhez(Nem szükséges diploma).

Max Shirshin: A legnehezebb rész az időbecslés. Az álláskeresés 1 hétig vagy fél évig is eltarthat, és sok mindent kell elintézni, mielőtt megérkezel, és közvetlenül a berlini landolás után. Tanuld meg, hogyan kell beosztani az idődet.

Mennyi ideig tart általában a vízumeljárás? Mik az alapvető követelmények?

Ha a kék kártyáról beszélünk, körülbelül egy hónapig tart az összes szükséges dokumentum elkészítése.

Ez az eljárás csak azok számára érvényes, akiknek a diplomáját Németországban elfogadják, vagy Ön információs és kommunikációs technológiai szakember.
Anabin oldalon ellenőrizheti, hogy elfogadják-e az Ön diplomáját.

Ha Ön egy másik, nem uniós állam állampolgáraként nem rendelkezik egyetemi diplomával, és Németországban nem végzett szakképzést, de információs és kommunikációs technológiai szakember, akkor **alapvetően megkaphatja a munkavállalási engedélyt.

Forrás

Szükséged van a szokásos dolgokra, mint útlevél, önéletrajz stb. angol vagy német nyelvre lefordítva.

Előfeltételek:

  1. Kapcsolódó területen szerzett diploma vagy ezzel egyenértékű tapasztalat informatikai szakemberként.
  2. Aláírt munkaszerződés egy előmeneteli pozícióra, legalább évi bruttó 47600 eurós fizetéssel. Abban az esetben, ha Ön informatikus, orvos, metematikus vagy tudományos szakember, a fizetés évi bruttó 37128 euróra csökkenthető. (2015-re érvényes)

Mikhail Davydov: Hallottam egy esetet, amikor egy IT-specialistát elutasítottak, akinek a fizetése közelebb volt a 37128 euróhoz.

A kék kártya megszerzésének folyamata a következő:

  1. Lefordítja az összes dokumentumát (útlevél, diploma, önéletrajz), és elküldi a következő címre.
    leendő munkaadójának. Ez egy hét alatt megtörténhet.

  2. A munkáltató elküldi az összes dokumentumot Önről, a cégről, a leendő pozíciójáról az alábbi címre
    Munkaügyi Minisztériumnak jóváhagyásra. Amint megkapja a jóváhagyást, a vízumot
    csak formalitás. A jóváhagyási folyamat egy-két hétig is eltarthat.

  3. Vigyél magaddal minden dokumentumot magadról, a cégről és a leendő pozíciódról.
    a munkaügyi minisztérium jóváhagyásával együtt a német nagykövetségre, ahol
    az Ön országában. Körülbelül egy hét múlva megadják neked a 3 hónapos munkavállalási engedélyt. A címen
    Ezzel már Németországba költözhetsz, és elkezdhetsz dolgozni.

  4. Ha már Németországban vagy, nyitsz egy bankszámlát, találsz egy lakást és
    bejelentkezel. Amint regisztráltál, át tudod váltani az ideiglenes munkádat.
    engedélyt kék kártyára.

Minden egyéb információ itt található: http://www.bluecard-eu.de/

*A törvények és szabályok változhatnak, kérjük, mindent egyeztessen leendő munkáltatójával.

Mennyit szokott költeni élelmiszerre, ebédre, éttermekre?

  • Ebéd a menzán egy személyre: 3-5€
  • Ebéd kávézóban egy fő részére: 5-13€
  • Vacsora étteremben két személyre: 20-40€
  • Sör egy kávézóban: 2-4€
  • A különböző költségtételek városonkénti elég részletes összefoglalója megtalálható a Numbeo oldalon.

Mik a legfőbb nehézségek a németországi életben?

Mikhail Davydov: A nyelv, azt hiszem. A helyiek általában zárkózottak a nem németül beszélő emberekkel szemben.

Max Shirshin: Motiváció a második integrációs lépés megtételére. Az áttelepülés az első lépés, de sokan nem tesznek második lépést. Változtass a kulturális mintáidon, látogass el német nyelvű helyekre, amikor csak tudsz, és ne hasonlíts mindent, amit körülötted látsz, a volt hazádhoz/városodhoz.

Mi a helyzet az első költözés során felmerülő kiadásokkal?

Az első 1-2 hónapban valószínűleg az all-inclusive, teljesen berendezett lakásban fogsz élni,
így a lakbér kifizetésén kívül nem lesznek különösebb kiadások. Általában ez +30-40% a "normál" lakás árához képest.
A nagy cégek általában fizetik a repülőjegyedet és adhatnak kamatmentes kölcsönt is (kérdezd meg az interjún).

Mikhail Davydov: Az egyetlen nagy dolog, amire emlékszem, hogy 175 eurós díjat költöttem a feleségem BlueCard és Visa készítésére.

Mennyi pénzzel érdemes rendelkezni az első fizetés előtt?

Alapvetően egy havi fizetés (Berlinben) elég kell, hogy legyen.

Munkahelyek

Hogyan találhatok informatikai állást?

Legyen egy jól megírt profilod a LinkedIn (kötelező) és a Xing (nem igazán kötelező) oldalakon.
Keress ajánlatokat startup állásokon vagy nagy helyi cégek weboldalain. A 4scotty egy olyan platformot biztosít, ahol értékelheted a képességeidet, feltöltheted a portfóliódat, ha minden elkészült, a cégek közvetlenül felvehetik veled a kapcsolatot, és te döntheted el, hogy elfogadod-e az interjúmeghívást.
Vannak Németországba való áttelepülésre szakosodott cégek is, például a German IT Jobs. Ezek külföldi munkavállalóknak kínálnak állást, áttelepülési juttatásokkal (költözési költségek kifizetése, segítség a lakáskeresésben és a bankszámlanyitásban stb.)

Vegye fel a kapcsolatot a munkaközvetítő cégekkel, de kerülje az olyan szerződések aláírását, amelyek jogilag köteleznék Önt, mielőtt munkát találna (általában nincs szükség szerződésre egy munkaközvetítővel).

Mikhail Davydov: Én tulajdonképpen a Twitteren találtam az enyémet. https://angel.co/ - ennek van egy nagy ajánlati listája startup cégekről.

Artem SapeginStack Overflow és a Berlin Startup Jobs is nagyon jók.

Max Shirshin: Az enyémet a Vertex Solutions segítségével találtam meg.

Andrey Klimenok: Az én esetemben a srácok a Devbuddies ügynökségtől találtak nekem munkát és meleg kórházi fogadtatásban részesítettek. Ők egy csoport szorosan együttműködő volt fejlesztők, biztosítottak nekem egy helyet, ahol először lakhatok, és segítettek szó szerint mindenben az Abmeldungtól és a SIM-kártyától kezdve a barátkozásig az új városban.

Phil Plückthun: A legtöbb startup a Angellist oldalon van. Ha munkát keresel a Tech területén, általában egy hét alatt találsz olyan helyeket, ahol interjút tarthatsz.

Hogyan találhatok nem informatikai állást (pl. a házastársamnak, aki nem fejlesztő)? Lehetséges ez?

Szinte kizárt, hogy valaki jó német nyelvtudás nélkül nem informatikai/nem tervezői állást kapjon.
A B2 szint eléréséhez heti 4 alkalommal, napi 3 órát kellene tanulni egy éven keresztül.
Egyes szakmákhoz EU-diploma szükséges, ezért érdemes megfontolni, hogy egy helyi egyetemen tanulj,
mivel az állam ingyenes felsőoktatást biztosít.

A tanulás mellett távmunkát is lehet végezni, de a kötelező regisztráció mellett
Finanzamtban (például Kleinunternehmerként) a kezdet kezdetén.

Milyen bértartományra számíthatok?

Teleport vagy LohnTastik gyors áttekintést ad Berlinről és más városokról, beleértve a fizetést több munkakörben és az életminőséget.

Ez sok tényezőtől függ, kérjük, tekintse meg az álláshirdetési weboldalakat, mint például az angel.co vagy a Berlin Startup Jobs.

Ha nem zavarnak a nagyon pontatlan becslések, akkor a berlini informatikusok évente 45000-70000 eurót keresnek "bruttó" (adózás előtt).

Csonka Ferenc: pontatlan, durva becslés, de 2019 szeptemberi állapot szerint aktuálisabb: középszintű szakemberek néhány éves tapasztalattal évi 45-55.000 euró körül kereshetnek bruttó 45-55.000 eurót. A seniorok 55.000 - 75.0000 EUR között mozognak (vagy még többet, ha tudsz valamit, amit a többség nem). Tech leadek, csapatvezetők, műszaki vezető stb. ennél többet is kereshetnek.

Hogyan írják le a németek a fizetéseket?

A németországi fizetéseket éves euróban utalják (senkit sem érdekel a havi összeg). Amikor árajánlatot kapsz, az mindig adózás előtt van (ezt bruttó fizetésnek, "bruttónak" hívják). A potenciális munkáltatója kérésre általában tud egy durva becslést adni a nettó fizetésről (adózás után, "netto"), de ehhez meg kell adnia néhány további adatot, mint például életkor, családi állapot, a gyermekeivel kapcsolatos információk stb.

Nem feltétlenül a fizetés része, de kapcsolódik hozzá: ha a felvenni kívánt vállalat áthelyezési költségtérítést is kínál, akkor ellenőrizze az összeget és azt, hogy mire kell költeni. Gyakran előfordul, hogy a költségeket (pl. repülőjegyek, vízumköltségek, költözés) bizonyító számlákat kell megőrizni, ezeket be kell nyújtani a vállalatnak, és ők utólag megtérítik.

Adók és kifizetések

Mennyi adót kell fizetnem?

Nagyon fontos tanács az első évben, különösen: sok(>2000€ 2 hónap alatt) adót adhatsz vissza, mert kevesebbet keresel a hazádban, vagy ha a hazádban fizettél adót. Kérdezze meg adószakértőjét ebben a kérdésben.

Az adók elérhetik a 40%-ot és többet is, tehát a bruttó fizetésed korántsem az az összeg, amit kapni fogsz. A kötelező egészségbiztosítás már az adód része.

Az alábbi Németországi nettó bérkalkulátor segítségével megbecsülheti az adók és társadalombiztosítási járulékok utáni fizetését. Elég pontos, ha helyesen töltöd ki az adatokat.

Kérjen szakmai tanácsot akkor is, ha úgy gondolja, hogy nincs rá szüksége. Az adójog meglehetősen bonyolult. Hazája fontos követelményeket támaszthat Önnel szemben, ha külföldön dolgozik, vagy extra adókat kell fizetnie. Az irodai haverjaid nem jó forrásai a kritikus pénzügyi információknak. A németek szigorúak ezekben a kérdésekben, és nem viccelnek. Az ilyen dolgok komoly bajba sodorhatnak.

Mekkora adót kell fizetniük a külföldieknek?

A külföldiekre ugyanazok az adókulcsok vonatkoznak.

Vannak-e kötelező befizetések a szokásos adókon kívül?

A kötelező egészségbiztosítás beleszámít az adókba (de a magánbiztosítás nem). Egyfajta adót kell fizetnie a vezeték nélküli szolgáltatások, például a rádió és a televízió használatáért is - még akkor is, ha ezeket egyáltalán nem használja. Ez kb. 18 euró havonta, ezt külön kell fizetni, és nem, ezt nem lehet elengedni.

És még mindig fizetned kell a lakbért :)

Forrás: https://github.com/azproduction/relocating-to-berlin