Adóbevallás

Ha Ön németországi lakos, adóbevallást kell benyújtania. Ez egy olyan dokumentum, amelyben megadja jövedelmét és vagyonát, és kiszámítja adókötelezettségét. Az adóbevallást a Finanzamt (adóhivatal) használja fel az Ön adószámlájának megállapításához.

Be kell vallani a munkaviszonyból, önálló vállalkozásból, befektetésekből és ingatlanokból származó jövedelmeket. Ez magában foglalja a külföldről származó jövedelmeket is. Be kell vallania továbbá a társadalombiztosítási juttatásokat, a gyermeknevelési támogatásokat és a tartásdíjakat is.

Az adóköteles jövedelméből bizonyos levonásokat lehet tenni, például ha gyermekei vannak, vagy ha jótékonysági adományokat tesz.

Miután kitöltötte az adóbevallását, Octóber végéig be kell nyújtania a Finanzamtnak. Ha könyvelőt vesz igénybe, akkor ezt általában ő végzi el Ön helyett.

Ha egyszerű az adózási helyzete, akkor az ElsterOnline szolgáltatás segítségével elektronikusan is benyújthatja adóbevallását.

Önkéntes adóbevallás - gyorsan közeledik a határidő?

Az önálló vállalkozókkal ellentétben a munkavállalóknak Németországban általában nem kell adóbevallást benyújtaniuk. Önkéntes alapon azonban benyújthatja, például ha költséget von le, és vissza akarja kapni a jövedelemadó egy részét.

Szerencsére nem kell azonnal stresszelnie az önkéntes adóbevallás benyújtása miatt. Négy éve van arra, hogy valóban esedékes legyen. Tehát ebben a naptári évben a határidő 2025. december 31-e. 

Ha Önre nem ez a helyzet, és köteles adóbevallást benyújtani, akkor érdemes tovább olvasnia, mivel az Ön helyzete egy kicsit más lesz. 

Mikor érdemes Németországban adóbevallást benyújtani?

Németországban mindig érdemes adóbevallást benyújtani, még akkor is, ha nem kötelező. Lehet, hogy jogosult lehet a befizetett adók egy részének visszatérítésére.

Ha Ön munkaviszonyban áll, munkáltatója köteles jövedelemadót levonni a béréből. Ha önfoglalkoztató, akkor a jövedelemadót és a társadalombiztosítási járulékokat önnek kell befizetnie. További információkat a német adóhivatal honlapján talál.

Ha Önnek adóbevallást kell benyújtania, általában értesítést kap a német adóhivataltól. Az adóbevallást az adóévet követő naptári év végéig kell benyújtani. Ha például a 2021-as adóévre vonatkozóan adóbevallást kell benyújtania, akkor azt 2022. October 31-ig kell benyújtania.

Ha nem köteles adóbevallást benyújtani, akkor is benyújthatja, ha úgy gondolja, hogy jogosult lehet visszatérítésre.

Példák:

  1.  ha túl sok jövedelemadót vagy társadalombiztosítási járulékot fizetett,
  2. Miután összeházasodtak, a 3/5-ös adóosztály-kombináció mellett döntöttek, mivel hogy az egyik fél kevesebbet keresset. Év elején a kevesebbet kereső fél kaptot egy előléptetést, de nem exálta az 5-ös adóosztály szerint kell fizetni a szolidaritási hozzájárulást. Ebben ay esetben visszaigényelhetik a szolidaritási hozzájárulást amikor benyujtják az adóbevallást.

Ha nem biztos abban, hogy adóbevallást kell-e benyújtania, forduljon a német adóhivatalhoz vagy egy adótanácsadóhoz.