A gyermekkedvezményektől a fűtési költségek fedezésére szánt pénzig Németország 2023-ban sokkal többet fektet a lakosokba. Íme, hogyan lehet igényelni az összes pénzt - és mennyi megtakarításra számíthat.

Az egekbe szökő infláció közepette 2022-ben az élelmiszerektől a fűtésig szinte mindenre nőttek az árak. Annak érdekében, hogy a német lakosoknak segítsen megbirkózni ezekkel a költségekkel, a kormány kedvezmény, adókedvezmény és egyes esetekben havi kifizetések formájában támogatást oszt ki. Íme, mire számíthat az új év kezdetén.

Áram- és gázárfék

Mikor: 2023. január 1-től 2024. április 30-ig.

Mennyibe kerül: Ez nagyban függ az egyéni gáz- és villamosenergia-fogyasztástól és attól, hogy a fogyasztók milyen árat fizetnek az energiáért. A Verivox ár-összehasonlító portál szerint egy háztartás, amely jelenleg 20 centet fizet kilowattóránként a gázért, évente 320 eurót takarít meg.

Egy négytagú család egy sorházban 1280 eurós kedvezményre számíthat. A kilowattóránkénti 25 centes piaci árat figyelembe véve a kedvezmény egy egyedülálló háztartás esetében 520 euróra, egy négytagú család esetében pedig évi 2 080 euróra emelkedik.

A villamosenergia-megtakarítás tekintetében a Verivox becslése szerint egy egyedülálló háztartás évente 120 eurót, egy négytagú család pedig 320 eurót takaríthat meg, figyelembe véve a kilowattóránként 50 centes piaci árat.

Hogyan részesülhet: A gáz- és villamosenergia-árfék minden magánfogyasztónak, valamint a kis- és középvállalkozásoknak is előnyös. A szolgáltatók a kedvezményt automatikusan továbbadják ügyfeleiknek, a végső árkülönbözetet pedig elszámolják az állammal. Más szóval: nem kell semmit sem tennie.

A kormány által meghatározott felső határ a gáz esetében 12 cent kilowattóránként, az áram esetében 40 cent, a távhő esetében pedig 9,5 cent. Ez az ár minden esetben az ügyfél éves becsült fogyasztásának 80 százalékára vonatkozik majd, a többit piaci áron számítják fel.

A gáz esetében a kedvezmény alapja az előző évi fogyasztás, a villamos energia esetében pedig a szolgáltató által 2022 szeptemberében előre jelzett éves fogyasztás. A magasabb jövedelműeknek (akik a szolidaritási felárat is fizetőnek minősülnek) az energiaszámlán feltüntetett kedvezmény után adót kell fizetniük.

Gyermekkedvezmény (Kindergeld)

Mikor: Január 1-jei dátummal

Mennyibe kerül: A gyermektámogatás (Kindergeld) az első három gyermek után havi 250 euróra emelkedik. Jelenleg a szülők az első és második gyermek után havi 219 eurót, a harmadik gyermek után 225 eurót, a negyedik gyermektől kezdve pedig 250 eurót kapnak.

Hogyan: Azok, akik már kapnak Kindergeldet, egyszerűen végignézhetik, ahogy a megemelt összeg megjelenik a bankszámlájukon. Ellenkező esetben a szövetségi munkaügyi hivatal (Bundesagentur für Arbeit) családi ellátásokért felelős hivatalánál (Familienkasse) kell kérelmezniük, ahol legfeljebb hat hónapra visszamenőleg is igényelhető.

Újabb bér- és jövedelemadó-csökkentések

Mikor: Január 1-jétől

Mennyit: Az adómentes alapösszeg, amely után nem kell adót fizetni, a 2023-as adóévben 561 euróval 10 908 euróra emelkedik. A 42 százalékos legfelső adókulcs is csak a 62 810 eurós vagy annál magasabb jövedelmekre vonatkozik majd, nem pedig a korábbi 58 597 euróra.

A németországi 45 százalékos "gazdagok adókulcsa" azonban továbbra is 277.826 eurós jövedelemtől kezdődően érvényes..

Kiegészítésképpen a megtakarítási átalányösszeg (Sparer-Pauschbetrag) - azaz a befektetési jövedelmek adómentes összege - a jelenlegi 801 euróról 1000 euróra emelkedik egyedülálló személyek esetében, házastársak vagy élettársak esetében pedig 1602 euróról 2000 euróra.

A munkavállalói átalányösszeg ("Werbungskostenpauschale") 1200 euróról 1230 euróra emelkedik. Ezenkívül a nyugdíjjárulékok 2023-tól - az eredetileg tervezettnél két évvel korábban - teljes mértékben levonhatók lesznek az adóból. Egy másik, az otthoni munkavégzésért járó, adóból levonható juttatás - függetlenül attól, hogy valaki rendelkezik-e külön erre a célra fenntartott helyiséggel vagy sem - évi 600 euróról 1000 euróra emelkedik.

Hogyan részesülhet: Az adókedvezményeket és a juttatások többségét a munkavállalók általában automatikusan figyelembe veszik a bérük kifizetésekor. Ugyanakkor mindig célszerű adóbevallást benyújtani, hogy minden adókedvezményt helyesen számoljanak el, mivel egyeseket - például a belföldi juttatást - nem vonja le automatikusan az adóhivatal.

Azoknak a szabadúszóknak, akiknek éves adóbevallást kell benyújtaniuk, meg kell ismerniük az összes levonást, amelyre jogosultak lehetnek, és nyilvántartást kell vezetniük az év során teljesített önkéntes nyugdíjjárulékokról.

A lakhatási támogatás (Wohngeld)

Mikor: Január elsejétől

Mennyit: Ez a lakáskörülményektől és a jövedelmektől függ, átlagosan a Wohngeld havi 180 euróról 370 euróra emelkedik.

Hogyan: A "Wohngeld Plus" révén nem csak a havi díjak emelkednek, hanem a kedvezményezettek köre is. Az eddigi 600 ezer helyett januártól mintegy kétmillió ember lesz jogosult a Wohngeldre, amely a jövőben fűtési költségelemet is tartalmazni fog.

Az ajánlat azoknak szól, akik nem tartoznak más szociális juttatások körébe, de jövedelmük vagy nyugdíjuk olyan alacsony, hogy nehézséget okoz számukra a lakhatási költségeik önálló fedezése - függetlenül attól, hogy bérelnek vagy saját lakásban élnek.

Aki a támogatást szeretné igénybe venni, annak először kérelmet kell benyújtania. Erre a települések és a kerületek lakástámogatási hivatalai (Wohngeldstellen) illetékesek. A szövetségi építésügyi minisztérium (Bundesbauministerium) a honlapján egy lakhatási támogatás kalkulátort kínál, amelynek segítségével megállapítható, hogy valaki jogosult-e a támogatásra, és milyen összegre számíthat.

49 € "Deutschlandticket"

Mikor: Az időpont még a levegőben lóg, a politikusok 2023 áprilisa vagy májusa között mérlegelnek.

Mennyibe kerül: Ahogy a neve is mutatja, a helyi és regionális utazás Németország bármely pontján havi 49 euróba fog kerülni.

Hogyan jár: A 9 eurós jegy nyári sikere után sokáig tárgyaltak a lehetséges utódról - a szövetségi és a tartományi kormányok végül egy őszi ülésen állapodtak meg a 49 eurós jegyben. Amint a jegyet jövőre árusítani kezdik, be kell majd állítani egy digitális 'Abo'-t (előfizetést), amelyet gördülő havi rendszerességgel le lehet mondani. Eközben, akinek már van Abója, automatikusan átkerül a 49 eurós Abóba - tehát nem kell semmit sem tennie. Ezután kézbe veheti a digitális jegyét, és egyszerűen csak élvezheti az utazást.

Bürgergeld

Mikor: Január 1-jétől

Mennyibe kerül: Az egyedülállók esetében az alapjövedelem-támogatáshoz képest az alaptarifa havi 449 euróról 502 euróra emelkedik.

Hogyan jár: A polgári jövedelem bevezetése az elmúlt 20 év legnagyobb szociális reformja. A cél a tartósan munkanélküliek képzettségének javítása és állandó munkahelyre juttatása.

Minden német tartományban online lehet majd jelentkezni. Rövid távon az érintettek mindenekelőtt a magasabb normatívákból fognak profitálni. A jövőben az egyedülállók havi 502 eurót kapnak, a háztartásukban élő következő személyek után pedig minden egyes személy után plusz juttatást: élettársak 451 euró, 14-17 éves gyermekek 420 euró, 6-13 évesek 348 euró, legfeljebb ötévesek pedig 318 euró.

A támogatottak a korábbinál többet is kereshetnek anélkül, hogy a támogatásukat csökkentenék, és a képzésben való részvételért pénzügyi ösztönzők járnak majd.

Energiaátalány a diákoknak

Mikor: Ez attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül létrehozni az alkalmazáshoz szükséges platformot. A német kormány szerint a következő hónapokban kellene kifizetni.

Mennyibe kerül: Egyszeri 200 euró adómentes kifizetés

Hogyan részesülhet: Mindenki, aki 2022. december 1-jén beiratkozott egy németországi egyetemre vagy beiratkozott egy szakiskolába, egyszeri 200 eurós energiaköltség-támogatásra jogosult. Bettina Stark-Watzinger (FDP) oktatási miniszter szerint közel hárommillió egyetemi hallgató, valamint 450 ezer szakiskolai és szakközépiskolai osztályban tanuló diák részesül a támogatásból.

Mivel sem a szövetségi kormány, sem az államok nem rendelkeznek a jogosultak számlaadataival, a támogatáshoz kérelmet kell benyújtani. A szövetségi és az állami kormányok jelenleg egy digitális pályázati platformot fejlesztenek ki erre a célra.